Аутор Тема: povodom novog clanka "na odnosima treba raditi.Sta to znaci?  (Прочитано 4270 пута)

sestra u Hristu

 • Newbie
 • *
 • Поруке: 1
  • Погледај профил
povodom novog clanka "na odnosima treba raditi.Sta to znaci?
« послато: јун 12, 2019, 09:23:37 поподне »
https://poznajsebe.wordpress.com/2019/06/11/na_odnosima_treba_raditi/
Postovani, veoma mi se dopada postavljeni clanak, hvala Vam. Tema je veoma aktuelna u mome zivotu I mojih bliznjih, narocito odnos mog supruga I mene. Mi I posle skoro 25 g. braka, nanovo ucimo kako da razgovaramo, jer smo dopustili da ugrozimo nacin komunikacije poprilicno. Zelim da verujem da korigovanje sopstevnog pristupa I ponasanja, da ce uticati na muza tj njegovo ponasanje u nasim odnosima. Medjutim, nisam sigurna da on uopste zeli bilo sta da menja… Moje pitanje je: da li je uopste  moguce raditi na odnosima dvoje ljudi, ako je samo jedan od njih voljan za poboljsanjem? Mislim, lepo zvuci podsticaj da jedno od nas preuzme svu odgovornost za pokretom u tom smeru, pa ce se ovaj drugi "preobraziti", ali se pitam moze li uopste biti efikasno ukoliko samo jedna strana ulaze u promenu odnosa, dok je druga potpuno ambivalentna?
Ako neko izbegava bilo kakvu odgovornost u bracnom odnosu, to unapred obesmisljava rad I trud supruznika, kao I drugih clanova porodice.  Po treci put pribegavam psihoterapiji radi poboljsanja komunikacije medju nama, kako bi bolje funkcionisali odnosi u porodici. Prilicno sam obeshrabrena, premda me je sramota da to priznam.
« Последња измена: јун 15, 2019, 10:27:36 пре подне Мург »

celepraktik

 • Психолог
 • Newbie
 • *
 • Поруке: 2
  • Погледај профил
Одг: povodom novog clanka "na odnosima treba raditi.Sta to znaci?
« Одговор #1 послато: јун 14, 2019, 08:45:19 поподне »
Поштована,
Има  истине у томе да је тешко унапређивати однос између двоје ближњих уколико само једна страна улаже напор- захтевно је, исцрпљујуће, обесхрабрујуће, понекад и  врло болно. Ипак, ваља скренути пажњу на још једно, а то је КАКО се трудимо да побољшамо дати однос.
    Дешава се да особе које покушавају да унапреде однос са ближњим то своде на комуникацијски ниво, тачније  на вербални план, а да   на невербалном нивоу, посебно у сфери испољавања емоција и кроз свакодневне поступке дају до знања да им није стало до ближњег или да су амбивалентне (не могу јасно да се одреде, испољавају „топло-хладнан“ однос) , а понекад и да га одбацују.
   Када наше вербалне поруке које шаљемо ближњем нису у складу са емоционалним односом са њим, што у првом реду откривају невербални знаци комуникације, тада говоримо о дуплим порукама које су за нашег ближњег збуњујуће, изазивају несигурност, немир, страх, а можда и блокаду и повлачење. Послужићу се  језиком чувеног израелског психотерапеута, Монија Елјакма: “АКО МЕ ВОЛИШ, НЕМОЈ МЕ ВОЛЕТИ“.Тако гласи наслов његове књиге о дуплим порукама и са намером је врло збуњујући.
   Дакле, ако волимо ближњег, волимо га целим бићем. Комуникационе вештине су важне, али је још важније да свој говор ускладимо са прихватајућим понашањем и несебичном љубављу. Тачније, наш говор и целокупни труд на поправљању нарушених односа морају да произилазе из чисте богоугодне љубави и ближњи неће остати  равнодушан.
   Уколико  искрено волимо ближњег  и целим својим бићем улажемо у однос. а ипак не успевамо да га покренемо на промену, питање је колико је тај однос уопште жив  и  ако није, како је могуће да то нисмо приметили и зашто још увек инсистирамо на њему, кад нам очито није на корист.
  Свако добро!
Светлана Продановић, дипл.психолог-породични психотерапеут

Милош Благојевић

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Поруке: 5
  • Погледај профил
Одг: povodom novog clanka "na odnosima treba raditi.Sta to znaci?
« Одговор #2 послато: јун 14, 2019, 09:31:16 поподне »
Поштована,
Да ли сте разговарали са супругом  о томе да ли он жели нешто да мења, пошто кажете да нисте сигурни. Могуће је да он не види проблем у комуникацији или му комуникација као начин испољавања блискости није примарни ,,језик љубави". Је л се начин комуникације променио на начин да сада мање комуницирате или је квалитет комуникације опао или и једно и друго? Ако на пример започнете разговор са мужем на ту тему, шта он каже? На Ваша питања за сада још увек не бих одговарао док не добијем мало јаснију слику.
Је л супруг избегава одговорност последњих неколико година или је тако било од самог почетка брака? Како ваш терапеут види проблем и који су главни увиди који сте стекли на терапији а тичу се комуникације?
Извините што на питања одговарам питањима. То радим из разлога да бих боље разумемо ситуацију. Јасна ми је Ваша брига и видим велики труд. Свако добро! Милош.