Скорашње поруке

Странице: [1]
1
О деци / Одг: Помоћ - савет у вези са сином
« Последња порука Мург послато мај 25, 2019, 06:06:45 поподне »
Вашем агностику би можда било корисно да оде на неко поклоничко путовање по манастирима по Србији, (нпр. на Косово и Метохију). Можда и да остане у неком од њих неко време. Такве посете могу више да утичу на њега него било каква убеђивања речима.
2
О деци / Одг: Помоћ - савет у вези са сином
« Последња порука Мург послато мај 23, 2019, 09:51:43 поподне »
Поштовани Момире.
Мало ћу да анализирам ваше писмо, а потом ћу и да напишем шта бисте могли да радите.

Цитат
Сада му је преко 19.
. - Он је значи одрасла, пунолетна особа и према њему се требате односити као према одраслом човеку. То је једна јако битна ствар и на том пољу можете да радите на себи.

Цитат
Син има другачија размишљања.
- То је нешто сасвим нормално и ви са тим не можете много учинити.

Цитат
Често нам говори да је агностик.
-  а зашто вам он то често говори? Ко иницира такве разговоре? Да можда не вршите на њега неки притисак. Могуће да му ви намећете ваш поглед на свет и тим самим га још више одбијате и само улазите у конфликт. То су такве године и не треба се много хватати за неке њихове речи. То је једна врста моде или можда начин протеста против родитеља као ауторитета. Његов став ће се још мењати по том питању.

Цитат
крив сам

- Можда ви претеруејте са тим вашим осећањем кривице. Дали сте му то васпитање које сте могли, на које сте били способни. Уосталом сада еј такав систем да нису само родитељи који васпитавају децу. Ту су и васпитачи, учитељи, телевизија и интернет, улица... Нема велике користи од самоосуђивања. Он је као што рекох сада одрастао човек, довољно васпитан и здрав да може сам да надокнади то што недостаје. Видите да је способан да упише факултет, па чак и други... 

Цитат
А можда  син, временом, сам прихвати  православни живот?
- да, могуће. Ви само треба да достојно живите свој живот. Такав живот који ће му се свидети, да му будете пример. Он свакако прати како ви живите. И најбоље што ви можете да му пружите јесте да види да сте срећни, да се слажете и да га волите... Ви не пишете ништа о вашој жени и да ли имате још деце. Ако су честа неслагања, свађе у вашој породици -  то је оно на чему можете радити и што ће помоћи вашем сину.

Цитат
не жели да студира факултет

Цитат
Хтео би  да  студира  нешто  друго
- Нека студира онда нешто друго... Немојте му наметети шта ће да студира. Ви можете само у вези финансија да му дате одређене услове којих треба да се придржавате.

Цитат
Пре Васкрса  је кренуо код психијатра, па је започео терапију лековима.  Иде  и код психолога  на психотерапију.
- то је у реду. Него, вас као да то не задовољава? Као да сте сумњичави да ће му помоћи? Можда не видите побољшања, али психотерапија ретко даје тако брзе резултате.

Цитат
Бојимо се да не посегне за неком дрогом.
- У вези тога бих вам препоручио веома добру књигу што смо недавно превели. Зове се "Ja га волим..." https://poznajsebe.wordpress.com/knjiga_ja_ga_volim/  После ње ће вам бити много јасније како да се понашате по том питању. А најважније је то што ћете видети које су устаљене грешке родитеља, нпр. да финасирају дрогирање, претерана контрола...

Цитат
Како да  му  помогнемо? Молитвом  или још нешто можемо  да учинимо за њега?!
- Што се тиче молитве, обратите се вашем свештенику, а горе сам навео понешто шта можете да учините.

Колеге са форума могу да кажу своје мишљење и да допуне одговор. Хвала.
3
О деци / Помоћ - савет у вези са сином
« Последња порука momirm послато мај 20, 2019, 07:59:34 поподне »
Поштовани,

Крстили смо сина, кода му је било 5-6 година. Сада му је преко 19. Исповедам се и причешћујем често, постим све посте и средoм и петком. Свој живот не могу да замислим без Цркве. Син има другачија размишљања. Често нам говори да је агностик. Такав  је   наш  положај, крив сам: нисам му дао духовно васпитање. А можда  син, временом, сам прихвати  православни живот?
Сада се налази у депресији и не жели да студира факултет који је уписао у октобру у Београду (Пре  Васкрса нам  је рекао  да због депресије није у стању да настави да студира). Хтео би  да  студира  нешто  друго (Режију на ФДУ).
Пре Васкрса  је кренуо код психијатра, па је започео терапију лековима.  Иде  и код психолога  на психотерапију. Живи  у студентском дому и лечи се.
Бојимо се да не посегне за неком дрогом.
Шта да ми радимо? Како да  му  помогнемо? Молитвом  или још нешто можемо  да учинимо за њега?!

Хвала Вам  унапред!!!

4


Исто требате урадити са свим подфорумима који вас занимају.
Такође ћете на исти начин моћи и прекинути обавештања.
Странице: [1]
SMF spam blocked by CleanTalk